Automobil s pohonem elektrickým
Automobilů s pohonem elektrickým, neboli elektromobilů užívá se jen v menší míře, a to pouze pro městskou dopravu, hlavně pro jejich tichý a zápachu prostý chod. Nejvážnější jejich nevýhodou je poměrně krátká doba působnosti akumulátorů, která pravidelně nedovoluje delší jízdy než 100 km. Potom nutno akumulátory buď znovu nabíti, neb nahraditi zásobními.
Poměrně nejvíce elektromobilů jest v Americe. Vzhledem k veliké váze akumulátorů a značně omezené době působnosti jejich lze se nadíti většího rozšíření elektromobilů, i ve městech, jen tehdy, podaří-li se sestrojiti lehký a trvanlivý akumulátor.
(Automobil a jeho obsluha; Ing. Fr. Kec a Fr. Malý; 1923)
Zážehové motory za posledních bez mála 100let urazily takový vývoj, že z litrového motoru lidové Pragy Piccolo o maximálním výkonu 13kw, se stalo 51kw motoru lidové Fabie o obsahu 1,2L. Ani tak nehodnotím, jestli to byl vývoj správným směrem, nicméně dle článku z roku 1923, musím konstatovat, že elektromobilita vlastně neučinila za uplynulé století vývoj prakticky žádný a informace jsou zcela aktuální. 
(Za VCC Sp DP)

Další články

Spořická šedesátka 2025

Spořická šedesátka 2025

13. září 2025 Hlavním úkolem a cílem VCC Spořice je uspořádat společně s obcí Spořice jednou ročně – a to v září – Setkání historických vozidel – Spořickou šedesátku. Jak už název napovídá, setkání...

Spořická šedesátka 2024

Spořická šedesátka 2024

Rok se s rokem sešel a v sobotu 7. září 2024 proběhl 2. ročník Spořické šedesátky. „A modří už vědí“, že se jedná o setkání historických vozidel. Náplní akce je uspořádat program pro 60 – předem...

Kontakt

Jsme malá parta nadšenců, která si našla zalíbení nejen v automobilových a motocyklových veteránech, ale rovněž v historických strojích, technice a obecně ve všem, co ke starým časům patří. Neděláme mezi sebou rozdíly, ale vzájemně se doplňujeme. Někdo má rád období první republiky, jiný si libuje v autech z Tuzexu, další se soustředí na motorky nebo stabilní motory.

Veteran car club Spořice spolek
IČO: 17918162
Nerudova 248, Spořice 431 01

vccsporice@seznam.cz

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Jako spolek VCC Spořice rádi podpoříme svou aktivitou jiné akce podobného charakteru, neboť stroje udržujeme a renovujeme právě proto, abychom s nimi jezdili. S tím je spojené testování historických vozidel, které může spolek VCC Spořice provádět.