O pohár hraběte Chotka 2023

V sobotu 6.5.2023 se někteří členové VCC Spořice vypravili pod uskupením Rychlé roty na tradiční sraz historických vozidel, pořádaný VCC AMK Česká brána (Ústí nad Labem).

Soutěž nese název „O pohár hraběte Chotka“, neboť právě zde – na zámku Velké Březno – hraběcí rodina mezi léty 1845-1945 pobývala. Za sebe mohu říct, že se jedná asi o můj nejoblíbenější sraz v okolí a to především díky příjemnému zámeckému prostředí, výborně zvoleným trasám soutěže a složení účastníků. Pořadatelé se v posledních letech snaží upřednostňovat vozidla staršího data výroby, což náramně přidává dobové atmosféře, stejně jako menší počet účastníků cca 50-60 vozidel.

Rychlá rota vyrazila v 6:30 od DPChJ v počtu 3 motocyklisté, 1 motocyklistka a 2 kri … invaLIDI ve Velorexu. Výjimečně se předpověď počasí zcela naplnila. Mračna se vypršela v noci nad ránem a my tak vyjeli na bezprašné silnice při krásných 11°C.

Přesun proběhl bez zásadních komplikací, pak už vše jako obvykle. Ranní káva, registrace na zámku Velké Březno. Kolem 10 hodiny svižný start do první etapy kopcovitým terénem Českého středohoří. Oběd, zákusek a odpočinek na zámku Ploskovice. Pak přesun druhou etapou zpět na Velké Březno.

Českým koloritem (vzniklým nejspíš za hlubokého socialismu), je plnění různých úkolů-disciplín po trase soutěže. Soutěží se ve 4 kategoriích auto/moto dle roku výroby. Pohár tedy na konci dostane ten účastník, který (konkrétně letos) nahází 3 prstýnkové klíče do pneumatiky, pozná na obrázku Tatru 52 a Ford A; ujede s vozidlem přesně 5, 10 nebo 15 metrů od čáry, zasune ocelové kulatinky různých průměrů do otvorů různých průměru na čas a tipne si, v jaké jsme byli nejvyšší nadmořské výšce.

Osobně bych uvítal klidně jen projížďku a pohovoření s přáteli i bez těchto „táborových“ aktivit. Zatím je to ovšem v našich končinách stále oblíbená část veteránských srazů. Nutno podotknout, že „roťáci“ jsou za ta léta již zkušenými sběrači pohárů a tak si domů odvezli další dva a já skončil na 4. místě z 10.

Letos jsme na ústup do našich domovů zvolili jinou cestu než obvykle – z Ústí jsme zamířili přes Kostomlaty pod Milešovkou a přes Radovesickou výsypku do Bíliny a pak už klasicky po 1/13.
(Za VCC Spořice David Prchal)

Další články

S Tatrou 500 HB přes Jizerky (29.6.2024)

S Tatrou 500 HB přes Jizerky (29.6.2024)

Dne 29. června jsem se zúčastnil společně se synem Jirkou další výpravy Tatrou 500 HB. Odjezd z Dobříče byl v 7:00 směrem do Liberce. První zastávka byla v areálu společnosti Alfavaria. Konal se...

Tatrou 500 HB do Kopřivnice a zpět (8.6.2024)

Tatrou 500 HB do Kopřivnice a zpět (8.6.2024)

V brzkých ranních hodinách vyrazila skupina 3 členů VCC Spořice + dalších 5 osob z Chomutova do Kopřivnice. Respektive - v 5:00 vyjížděl z Dobříče u Kladna zájezdní autobus ROH n.p. Kopřivnice TATRA...

Kontakt

Jsme malá parta nadšenců, která si našla zalíbení nejen v automobilových a motocyklových veteránech, ale rovněž v historických strojích, technice a obecně ve všem, co ke starým časům patří. Neděláme mezi sebou rozdíly, ale vzájemně se doplňujeme. Někdo má rád období první republiky, jiný si libuje v autech z Tuzexu, další se soustředí na motorky nebo stabilní motory.

Veteran car club Spořice spolek
IČO: 17918162
Nerudova 248, Spořice 431 01

vccsporice@seznam.cz

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Jako spolek VCC Spořice rádi podpoříme svou aktivitou jiné akce podobného charakteru, neboť stroje udržujeme a renovujeme právě proto, abychom s nimi jezdili. S tím je spojené testování historických vozidel, které může spolek VCC Spořice provádět.