Muzeum starých strojů a technologií 20.5.2023

Už si ani nevzpomínám, kdy jsem se o Žamberku dozvěděl poprvé. Mám takový dojem, že to bylo až po odvysílání pořadu „Dovolená v éře páry“ Českou televizí někdy v roce 2018. Pořad jako takový byl obsahem i formou – myslím – uchopen poněkud nešťastně, což dokládá nepěkných 55% na csfd.cz. Téma století páry by šlo uchopit jistě věrohodněji, ALE ponechme stranou filmovou kritiku.

Začal jsem vyhledávat, kde postavili takové filmové kulisy a světe div se, ty kulisy stojí už od 30. let 19. století. Postavil je švýcarský podnikatel Mikuláš Vonwiller jako svou továrnu na výrobu textilu. Přesněji: členové muzea tento komplex budov začali dávat dohromady, a využili prostory pro své potřeby. Jejich hlavní činností je restaurování, obnova a oprava historických strojů, především jakkoliv spjata s párou.

V expozicích muzea můžeme vidět právě několik stacionárních parních strojů, parních válců a lokomobil; famózně vybavenou transmisní strojní dílnu, nespočet stabilních motorů (ať už na naftu, benzin, petrolej či jinou výbušnou směs), jako bonus dvě haly auto a moto veteránů. V poslední době se rozšiřuje sbírka historických textilních strojů. A co víc? Tovární železnice Vonwillerka pro úzkorozchodný provoz v i vně areálů.

To vše je možné vidět kdykoliv po předchozí domluvě s průvodcem. Ovšem, máme tu další ALE!

Muzeum pořádá dvakrát do roka – v květnu a září – den otevřených dveří, kdy je možné výše zmíněné vidět v chodu!

Po tomto zjištění jsem netoužil po ničem jiném, než se takového dne zúčastnit. A nyní se mi to po letech konečně splnilo a mohu tuto akci absolutně doporučit. Ze Spořic je to do Žamberka a zpátky cca 540km, což není úplně co by kamenem dohodil, ale když se domluvíte s partou kamarádů a spojíte s to ještě s něčím, může z toho být skvěle strávený víkend.

Velice mě překvapila celková atmosféra akce, velké množství zúčastněných (hlavně mladých!) lidí včetně dobového oblečení. Po celý den bylo možné si vybrat z několika středisek s občerstvením v rozsahu od chleba se sádlem, až po svíčkovou na smetaně či jen zákusek ke kávě, za doprovodu syčení a odfukování parních strojů z různých světových stran.

Co bych více popisoval, raději se sami přesvědčte albem v naší fotogalerii: Zonerama VCC Spořice

Nebo nalezněte informace přímo na stránkách muzea.

(Za VCC Sp DP)

Další články

Spořická šedesátka 2024

Spořická šedesátka 2024

7. září 2024 Hlavním úkolem a cílem VCC Spořice je uspořádat společně s obcí Spořice jednou ročně – a to v září – Setkání historických vozidel – Spořickou šedesátku. Jak už název napovídá, setkání...

Rudokožci v rudohoří (27.7.2024)

Rudokožci v rudohoří (27.7.2024)

Na jaře proběhl internetem nenápadný plakátek o mezinárodním setkání motocyklů Indian v Mostě. Akce se koná 27.7.2024. Uložil jsem do podvědomí, že by bylo za hodno se na takovou akci alespoň...

Kontakt

Jsme malá parta nadšenců, která si našla zalíbení nejen v automobilových a motocyklových veteránech, ale rovněž v historických strojích, technice a obecně ve všem, co ke starým časům patří. Neděláme mezi sebou rozdíly, ale vzájemně se doplňujeme. Někdo má rád období první republiky, jiný si libuje v autech z Tuzexu, další se soustředí na motorky nebo stabilní motory.

Veteran car club Spořice spolek
IČO: 17918162
Nerudova 248, Spořice 431 01

vccsporice@seznam.cz

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Jako spolek VCC Spořice rádi podpoříme svou aktivitou jiné akce podobného charakteru, neboť stroje udržujeme a renovujeme právě proto, abychom s nimi jezdili. S tím je spojené testování historických vozidel, které může spolek VCC Spořice provádět.