Spořická šedesátka 2023

V sobotu 9. září 2023 proběhlo ve Spořicích historicky první setkání historických vozidel pořádané naším Veteran car clubem Spořice, společně s obcí Spořice.

Po osmé hodině ranní se pomalu začaly sjíždět první vozy. Podle došlých přihlášek bylo očekáváno zhruba 50-60 vozidel, abychom dali zadostiučinění názvu Spořická šedesátka. Slunečné počasí přilákalo i desítku návštěvníků, kteří se svým vozem přijeli jen tak. Do desáté hodiny byl prostor u koupaliště nad očekávání zaplněn – počínaje tříkolkou Monos Rakouské výroby z roku 1925, přes vozy socialistické éry, youngtimery až po Dakarskou Tatru 815.

Lehce po 10:30 se odstartovalo pod obloukem Škoda na výletní okruh dlouhý 85km. Trasu se účastníci dozvěděli až na místě, podle mapky a itineráře, který dostali při ranní přejímce. Protože je dosti nepraktické za jízdy koukat do mapky, obzvláště na motocyklu, vyznačili jsme trasu ještě šipkami na silnici, někdy i dobře viditelnými. 🙂 Po rychlém přesunovém úseku po I/13 následovalo stinné stoupání podél Prunéřovského potoka završené výhledem na Krušné hory. Členové leteckého muzea v Kovářské nám prokázali laskavost otevřením expozice mimo klasickou otevírací dobu, za což jim děkujeme.

Veliké díky patří také vedení města Vejprty, které nám poskytlo parkoviště u náměstí, kde účastníci mohli nechat svá vozidla a vydat se za občerstvením, především do přilehlé cukrárny na zákusek a výbornou brazilskou kávu v režii města.

Součástí návratu prakticky přímou cestou zpět do Spořic byl i zátěžový test brzdové soustavy každého vozu – s kopce z Krásné Lípy kolem vodárny dolů.

Všem posádkám, které dorazily zpět ke koupališti, byl darován trofejní očko-plochý klíč o rozměru 20-23. A posádky, které dorazí na 2. ročník Spořické šedesátky – překvapivě – dostanou klíč 20-24, který jistě bude mít o něco více užitku. 🙂

Kdo se nestihl najíst po cestě, mohl dohnat hlad třeba klobásou ze stánku, za poslechu živého vystoupení Petra Kroutila a jeho Pink Swing.

Trošku nás mrzelo, že někteří účastníci hned po příjezdu do cíle takzvaně „kopli do vrtule“ a odjeli, možná k tomu přispělo až moc pěkné počasí.

Pro nás to byl první – zkušební – ročník. Určitě budeme rádi za jakoukoliv kladnou i zápornou odezvu, třeba na náš email: vccsporice(zavináč)seznam.cz nebo zprávu na FB.

Tímto děkujeme všem, kteří se na akci podíleli a bez kterých by tato akce nemohla vzniknout. A to především Vám účastníkům, obci Spořice, dobrovolným hasičům ze Spořic, všem sponzorům a jinak zainteresovaným osobám.

Děkujeme a budeme se těšit na akci Spořická šedesátka 2024.

Postupně budeme přidávat odkazy na fotogalerie. Pokud jste pořídili snímky, které jsou veřejně dospupné, budeme rádi za jejich poskytnutí. 🙂

VIDEO: Auta 5P

(Za VCC Spořice, David Prchal)

Spořická šedesátka 2023

9. září 2023

Hlavním úkolem a cílem VCC Spořice je uspořádat společně s obcí Spořice jednou ročně – a to v září – Setkání historických vozidel – Spořickou šedesátku.

Jak už název napovídá, setkání by se mělo zúčastnit zhruba 60 posádek s historickými automobily a motocykly z různých období minulého století.
Účastníci se vypraví na výlet po Krušných horách, který bude dlouhý více jak 60km (spíše 85km). ☺ Průměrná rychlost většiny vozidel pravděpodobně nepřesáhne 60km/hod.

Přihlášky a bližší informace budou zavčasu zveřejněny právě zde a na naší FB stránce.

POZVÁNKA ke stažení.

PŘIHLÁŠKA ke stažení.

 

Kontakt

Jsme malá parta nadšenců, která si našla zalíbení nejen v automobilových a motocyklových veteránech, ale rovněž v historických strojích, technice a obecně ve všem, co ke starým časům patří. Neděláme mezi sebou rozdíly, ale vzájemně se doplňujeme. Někdo má rád období první republiky, jiný si libuje v autech z Tuzexu, další se soustředí na motorky nebo stabilní motory.

Veteran car club Spořice spolek
IČO: 17918162
Nerudova 248, Spořice 431 01

vccsporice@seznam.cz

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Jako spolek VCC Spořice rádi podpoříme svou aktivitou jiné akce podobného charakteru, neboť stroje udržujeme a renovujeme právě proto, abychom s nimi jezdili. S tím je spojené testování historických vozidel, které může spolek VCC Spořice provádět.