34. Plavba historických vozidel okolím Plzně 25.5.2024

Tradičně vyrazili členové Rychlé roty Chomutov na sraz historických vozidel do Plzně, konkrétněji do autokempu Ostende.

Meteorologické předpovědi a online simulace blížící se oblačnosti byly nejaktualizovanějšími stránkami chytrých telefonů již od pátku. Trasa vyjížďky totiž mířila na východ – do Rokycan – bouřková mračna se hnala naopak od Rokycan k Plzni. Ale také se mohlo stát, že předpověď bude milná a necháme si tak zbytečně utéci jeden z pěkných srazů.

Sraz 6:00 na benzině na Pražské. Odjezd 6:15 v počtu 4 stroje, 4 jezdci a 2 přísedící. Po několika ujetých kilometrech zjišťuji, že zhoršená viditelnost není vinou zamlžených brýlí. Mlha je skutečná, nekončící, otravná. Ukrajovali jsme ji po metrech a těšili se na příjezd do Plzně. Alespoň bylo teplo a ranní kávička na pumpě v Jesenici přidala na odhodlání do dalších kilometrů.

Po příjezdu do kempu následovalo samozřejmě focení každého účastníka, abychom mohli býti obdarování po příjezdu do cíle vlastní fotografií.

Strojů bylo po málu, ale i přes nevyzpytatelné počasí se do startu prostor zaplnil „pěknými kousky“. Start letos moderoval p. Čečil. Velice to nezdržoval a probíhalo to příjemně svižně.

Musím ocenit velmi dobře zvolenou trasu jízdy. Většinou po nových površích, rozmanitou krajinou. Po trase každý účastník plní úkoly, za které pak někteří dostanou pohár. První dva úkoly jsem měl vcelku pěkně našlápnuté, do doby, než přišlo házení plastového talířku do řetízkového koše, vzdáleného na druhém konci louky. Netuším, jak se tento sport oficiálně jmenuje, ale k srdci mi nepřirostl a další snažení bylo již ta tam.

Hlavní úkol – a to nesoutěžní – se teprve blížil. Hned po tom, co kluci z Velorexu dolízali zmrzlinu a opět natáhli střechu, vjeli jsme do očekávaného lijavce. Já – užívajíce si komfortu karoserie skútru – jsem měl kolena suchá dokonce několik kilometrů. To se změnilo proměnou proudění deště z vertikálního na horizontální. Nebylo zbytí. Plavbou jsem absolvoval slalom mezi kuželi a jízdu na zkrouceném nacucaném prkně. Do vyznačeného kruhu na silnici jsem zadní kolo skútru dostával asi na 4x, neboť jsem nemohl na rozvodněné vozovce „krouhnout“ dostatečný rádius. Nevadí. Bylo potřeba dosáhnout důležitějšího cíle – obědu a potažmo konce I. etapy.

Tady musím vyzdvihnout organizační operativnost pořadatelského týmu. Jen co jsem vytáhl z kapsy zcela promočený jízdní výkaz, dostal jsem zcela nový – suchý a mohl jít na výborný oběd.

Teď píši v jednotné osobě, neboť jak začalo pršet, na nic jsem nehleděl a pelášil právě k obědu. Zbytek party v pořádku dorazil zanedlouho.

Cílem letošního výletu bylo Muzeum na demarkační linii v Rokycanech. Rozblácená panelová cesta dodala místu zcela autentický zážitek.

Během příjezdu do kempu se počasí vybralo. Chomutovští posbírali celkem 7 pohárů, já se tedy obětoval a letos schválně žádný nevyhrál, abych mohl pořídit společnou fotografii. Pak se ukázalo, že to bylo zbytečné a stačilo říct prostému kolemjdoucímu. (sarkasmus)

Ve finále byla nejlepší cesta domu. Žlutá koule nám svítila na cestu, kilometry pěkně odsejpaly, až jsme se sami divili, že se nám podařilo být za 2 hodiny zpět v Chomutově a to jsme stihli doplnit palivo a ještě to vzít objížďkou přes Žihli.

Závěrem: těším mě, že jsem se nenechal zviklat pochybnou předpovědí a užil si sraz se všemi živly s fajn partou a především bez oprav – jak se říká – sednout a jet.

Myslím, že můžu s klidnou duší za celou naši výpravu poděkovat pořadatelům VCC Plzeň za skvělou organizaci.

Rád bych ještě podotkl, že celá sobotní plavba byla věnována 1. automobilovému závodu Elišky Junkové, který proběhl před 100 lety na trase Lochotín – Třemošná. Každý účastník byl obdarován slavnostní plaketkou s odkazem na tuto nezapomenutelnou dámu.

PS: Moc jsem nefotil, celý den jsem měl mobil v pytlíku. : ))

Fotogalerie: Zonerama.

(Za VCC Spořice David Prchal)

Další články

Spořická šedesátka 2025

Spořická šedesátka 2025

13. září 2025 Hlavním úkolem a cílem VCC Spořice je uspořádat společně s obcí Spořice jednou ročně – a to v září – Setkání historických vozidel – Spořickou šedesátku. Jak už název napovídá, setkání...

Spořická šedesátka 2024

Spořická šedesátka 2024

Rok se s rokem sešel a v sobotu 7. září 2024 proběhl 2. ročník Spořické šedesátky. „A modří už vědí“, že se jedná o setkání historických vozidel. Náplní akce je uspořádat program pro 60 – předem...

Kontakt

Jsme malá parta nadšenců, která si našla zalíbení nejen v automobilových a motocyklových veteránech, ale rovněž v historických strojích, technice a obecně ve všem, co ke starým časům patří. Neděláme mezi sebou rozdíly, ale vzájemně se doplňujeme. Někdo má rád období první republiky, jiný si libuje v autech z Tuzexu, další se soustředí na motorky nebo stabilní motory.

Veteran car club Spořice spolek
IČO: 17918162
Nerudova 248, Spořice 431 01

vccsporice@seznam.cz

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Jako spolek VCC Spořice rádi podpoříme svou aktivitou jiné akce podobného charakteru, neboť stroje udržujeme a renovujeme právě proto, abychom s nimi jezdili. S tím je spojené testování historických vozidel, které může spolek VCC Spořice provádět.