Tatrou 500 HB do Kopřivnice a zpět (8.6.2024)

V brzkých ranních hodinách vyrazila skupina 3 členů VCC Spořice + dalších 5 osob z Chomutova do Kopřivnice.

Respektive – v 5:00 vyjížděl z Dobříče u Kladna zájezdní autobus ROH n.p. Kopřivnice TATRA 500 HB.

Historie je sáhodlouhá. Odborníci, prosím, prominou mé nedostatky a nepřesnosti. Stručně a jasně – v 50.letech probíhaly zkoušky a vývoj autobusu pro horské úseky, kde dosavadní produkce velkých a neobratných autobusů nevyhovovala úzkým stoupavým silničkám III. tříd. Bylo tedy vyrobeno cca 500 kusů horského autobusu 500 HB ve spolupráci podniku Karosa. Bohužel díky konstrukčním nedostatkům –  především podvozku – nedostalo se jejich tížené obliby.

Díky obecnému nedostatku autobusů se v polovině 60. let sešlo několik chytrých hlav ze závodního výboru Kopřivnice n.p. a prakticky ze skladových zásob stvořili tento unikátní kus – TATRA 500 HB. Použitím staré neosvědčené karoserie horského autobusu, posazené na upravený podvozek osvědčené T138 s motorem v zádi vozu, vznikl zcela nadčasový bus. Z provozních zkoušek vyplynulo, že díky vhodně zvolené převodovce se 4 rychlostními stupni není problém dosáhnout rychlosti 100km/hod.

Z vyprávění p. Dobečky ze Štramberka (tehdejšího pana řidiče, který s ním procestoval celou dostupnou Evropu) víme, že nebyl problém dosahovat rychlosti i 120km/hod. To potvrzuje i současný majitel Milan Horka. Je vidět, že autobus má prostě v ruce.

Celou historii jeho autobusu naleznete přímo na jeho stránkách: muzeumtatra111.cz.

A teď se konečně pojďme pověnovat výletu samotnému. Hlavním cílem byly Kopřivnické dny techniky na polygonu, kterých jsme byli tak trochu součástí. Přesun Dobříč – Kopřivnice proběhl ve svižném tempu s časem slabých 5 hodin se 2 přestávkami. Po příjezdu na již zaplněný polygon byl vyhlášen rozchod až do 16hod. Bylo na co koukat, počasí bylo vskutku až moc dobré, takže jsme se loudali novou výstavní halou muzea nákladních vozů. Ryze hořká 12 v restauraci Tatrovka horko razantně snížila. Testovací jízdy nových vozů všerůzných modifikací na polygonu byly nádhernou podívanou.

Navečer jsme se přesunuli do kempu Štramberk “U Kateřiny”, kde jsme měli domluvené ubytování (pro 33 lidí). V areálu byly ponechány pouze 2 slečny brigádnice, neschopný kuchař, vysloužilá pomocnice a jedno malé štěňátko piva, které by bylo k ničemu, pokud by ho Standa – náš velitel zájezdu z vlastní iniciativy nepomohl narazit. Zkrátka nepochopitelná katastrofa dnešního podnikání. Po telefonických urgencích vyslal PAN majitel svého syna pro další soudek chmelové limonády, což bylo skoro zbytečné, neboť personál ve 21hod odešel. Nepochopitelné. Většina se tedy místo utrácení peněz za opojení a povídání do nočních hodin uchýlila ke spánku. V chatkách bylo neskutečné vedro a ráno jsme velice ocenili sprchu.

Neděle 9.6.2024 – přesun na náměstí ve Štramberku.

Původním záměrem byla návštěva již zmiňovaného pana Dobečky – původního řidiče “našeho” autobusu. K tomu bohužel nedošlo. Pan Dobečka před pár dny náhle zemřel. Upřímnou soustrast. Zážitky z jeho cest již doloží jen několik dobových fotografií.

Na zpáteční cestu v autobusu přibylo zhruba 1000 tradičních štramberských uší a ve 13:00 se vyrazilo zpět.

Děkujeme Milanu Horkovi, za možnost se tohoto zájezdu v hojném počtu zúčastnit. Bude to jeden z nezapomenutelných zážitků.

(na foto níže s manželkou p. Dobečky na náměstí ve Štramberku)

Krásný požitek z jízdy znepříjemňoval pouze upovídaný pán z Mostu. Svými chytrými průpovídkami a hlasitým projevem ovládl celou přední polovinu autobusu. Bohužel.

A vy si naopak užijte bohatou fotogalerii na Zonerama nebo na našem Facebooku.

Odkaz na video smazán na žádost autora videa. 😉

(Za VCC Spořice David Prchal)

Další články

Spořická šedesátka 2025

Spořická šedesátka 2025

13. září 2025 Hlavním úkolem a cílem VCC Spořice je uspořádat společně s obcí Spořice jednou ročně – a to v září – Setkání historických vozidel – Spořickou šedesátku. Jak už název napovídá, setkání...

Spořická šedesátka 2024

Spořická šedesátka 2024

Rok se s rokem sešel a v sobotu 7. září 2024 proběhl 2. ročník Spořické šedesátky. „A modří už vědí“, že se jedná o setkání historických vozidel. Náplní akce je uspořádat program pro 60 – předem...

Kontakt

Jsme malá parta nadšenců, která si našla zalíbení nejen v automobilových a motocyklových veteránech, ale rovněž v historických strojích, technice a obecně ve všem, co ke starým časům patří. Neděláme mezi sebou rozdíly, ale vzájemně se doplňujeme. Někdo má rád období první republiky, jiný si libuje v autech z Tuzexu, další se soustředí na motorky nebo stabilní motory.

Veteran car club Spořice spolek
IČO: 17918162
Nerudova 248, Spořice 431 01

vccsporice@seznam.cz

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Jako spolek VCC Spořice rádi podpoříme svou aktivitou jiné akce podobného charakteru, neboť stroje udržujeme a renovujeme právě proto, abychom s nimi jezdili. S tím je spojené testování historických vozidel, které může spolek VCC Spořice provádět.