Spořická šedesátka 2024

Rok se s rokem sešel a v sobotu 7. září 2024 proběhl 2. ročník Spořické šedesátky. „A modří už vědí“, že se jedná o setkání historických vozidel. Náplní akce je uspořádat program pro 60 – předem přihlášených – účastníků s historickými automobily či motocykly. Akce je zcela veřejná, kdokoliv se může přijít na vystavené stroje přijít podívat, a popřípadě odchytit projíždějící veterány kdekoliv po cestě.

Účastníci totiž začnou v 10:30 vyrážet ze Spořic na značený okruh – jak my říkáme – do hor. Cílovou destinací je Náměstí TGM ve Vejprtech, kde dorazivší posádky na chvíli odstaví své stroje a mohou vyrazit do místní cukrárny, kde mají od města Vejprty připravenou malou pozornost v podobě desertu. Za vstřícné kroky a podporu od města Vejprty velice děkujeme!

Samozřejmě patří veliký dík všem sponzorům, bez kterých by tato akce nemohla proběhnout. Počínaje obcí Spořice.
Pro letošní ročník bylo zásadním krokem uspořádání tomboly. Každá posádka má možnost získat až 5 soutěžních lístků. Jejich počet mohou ovlivnit včasným příjezdem, nalezením průjezdného bodu po trase výletního okruhu, splněním úkolu, či jen tím, že dorazí vhodně oděni ke svému stroji.

Za pořadatelský tým můžeme říci, že tento krok se jevil velice úspěšným. Většina soutěžících vydržela v napětí a očekávání až do poslední chvil. Po tom, co starosta obce Spořice vylosoval z osudí cylindru hlavní výhru – poukázku na čerpání paliva v hodnotě 5000Kč, přešlo se na ceny pro odlehčení. Zcela obouchané kladivo, soška se skalárami či hrnec plný rezatých hřebíků udělal jistě nemenší radost.

Nutno podotknout, že ač tento víkend byl v okolí nabytý spoustou jiných akcí, byla účast velice uspokojivá. Trendem posledních let bývá obsazení startovní listiny spíše vozidly od roku 1960 výše. Je to dáno dostupností a především určitou nostalgií, kdy veteránisté pořizují a hýčkají stroje, které pamatují ze svého dětství. Nechybělo tedy několik Trabantů 601, Warťas, nějaké to eRko, Simca 1301 Speciál či řada Mercedesů ze 70. let. A pro ty ortodoxní veteránisty jsme rádi, že dorazily i stroje jako Praga Piccolo z roku 1931 nebo Tatra 57.

Od loňského roku se stalo (doufáme) příjemnou tradicí, že Milan Horka z Muzea Tatra 111, přijíždí ukazovat stroje, co prošly jeho rukama. Pro letošní ročník to byl sklápěč Tatra 147 DC-5, proslavený neskutečným množstvím převoženého materiálu, například při stavbě vodního díla Orlík v 50. létech. A shodou okolností doplnila postupku náklaďáků i Tatra 148, zářící novotou doslova několik dní.

Tímto děkujeme za všechny, jakkoliv zapojené do Spořické šedesátky 2024. Vynasnažíme se, aby následující ročník proběhl zase o něco lépe, než tento současný, protože vždy je prostor pro zlepšení.

Velké DÍKY za Veteran car club Spořice,
David Prchal

Postupně budeme přidávat odkazy na fotogalerie. Pokud jste pořídili snímky, které jsou veřejně dospupné, budeme rádi za jejich poskytnutí. 🙂

VIDEO: Auta 5P

Spořická šedesátka 2024

7. září 2024

Hlavním úkolem a cílem VCC Spořice je uspořádat společně s obcí Spořice jednou ročně – a to v září – Setkání historických vozidel – Spořickou šedesátku.

Jak už název napovídá, setkání by se mělo zúčastnit zhruba 60 posádek s historickými automobily a motocykly z různých období minulého století.
Účastníci se vypraví na výlet po Krušných horách, který bude dlouhý více jak 60km (spíše 85km). ☺ Průměrná rychlost většiny vozidel pravděpodobně nepřesáhne 60km/hod.

Přihlášky a bližší informace budou zavčasu zveřejněny právě zde a na naší FB stránce.

Kontakt

Jsme malá parta nadšenců, která si našla zalíbení nejen v automobilových a motocyklových veteránech, ale rovněž v historických strojích, technice a obecně ve všem, co ke starým časům patří. Neděláme mezi sebou rozdíly, ale vzájemně se doplňujeme. Někdo má rád období první republiky, jiný si libuje v autech z Tuzexu, další se soustředí na motorky nebo stabilní motory.

Veteran car club Spořice spolek
IČO: 17918162
Nerudova 248, Spořice 431 01

vccsporice@seznam.cz

Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Jako spolek VCC Spořice rádi podpoříme svou aktivitou jiné akce podobného charakteru, neboť stroje udržujeme a renovujeme právě proto, abychom s nimi jezdili. S tím je spojené testování historických vozidel, které může spolek VCC Spořice provádět.